Φόβος Vs Φοβία

Με τον όρο φοβία δηλώνεται η έντονη ανησυχία, το άγχος και εμμονή ενός ατόμου με ένα αντικείμενο, χώρο, κατάσταση κτλ, η οποία υπάρχει παρά το γεγονός ότι  στην πραγματικότητα ίσως και να μην  διατελεί αληθινό κίνδυνο. Μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα ως μια υπερβολική και παράλογη ανησυχία. H φοβία ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται είτε σε μια άσχημη εμπειρία, είτε σε άγχος ενδεχόμενης αποτυχίας, είτε σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Οι φοβίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ένας άνθρωπος για παράδειγμα ο οποίος φοβάται τους κλειστούς και σκοτεινούς χώρους μπορεί να αναγκαστεί να ανέβει δέκα ορόφους από την σκάλα αποφεύγοντας τον ανελκυστήρα, ξεφεύγοντας ουσιαστικά από την πηγή του φόβου του. Ωστόσο, η αποφυγή είναι μια προσωρινή λύση, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εδραίωση και γενίκευση της φοβίας.

Σημαντικό: Η φοβία και ο φόβος έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά δεν είναι απαραίτητα το ίδιο. O φόβος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας μηχανισμός προειδοποίησης για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού κινδύνου (π.χ παρουσία ενός άγριου ζώου, ενδεχόμενο ενός δυστυχήματος κτλ) ενώ η φοβία μια δυσλειτουργική αντίδραση απέναντι σε μη υπαρκτό κίνδυνο.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα μιας φοβίας είναι η κρίση πανικού την στιγμή που τίθεται κάποιος αντιμέτωπος με την κύρια πηγή φόβου του.

 

Χαρακτηριστικά της κρίσης πανικού μπορεί να είναι:

Ø  Ταχυπαλμία

Ø  Εφίδρωση

Ø  Τρέμουλο

Ø  Εξάψεις

Ø  Ρίγος

Ø  Δυσκολία στην αναπνοή

Ø  Αίσθημα Πνιγμού

Ø  Πόνος στο στήθος

Ø  Ναυτία

Ø  Ζάλη

 

 

 

Loukas Christodoulou