Τιμωρία Vs Πειθαρχία

Τιμωρία είναι μια παρέμβαση κατά την οποία οι γονείς προσπαθούν να επιβάλλουν μια κύρωση σε κάποιο παράπτωμα του παιδιού. Μέσω της τιμωρίας ο γονιός προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο και να αποδείξει στο παιδί ότι είναι κυρίαρχος. 
Αντίθετα η πειθαρχεία εστιάζει στο να μάθουν τα παιδιά νέες δεξιότητες. Μαθαίνουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να επιλύουν προβλήματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι συνέπειες έχουν νόημα για το παιδί και ακολουθούν χρονικά την συμπεριφορά του.

Μειονεκτήματα Τιμωρίας:

 Οι τιμωρίες δεν έχουν νόημα ούτε είναι φυσιολογικές για τα παιδιά και τα κάνουν να νιώθουν ότι είναι κακά. 
 Επιπλέον η τιμωρία κάνει τα παιδιά να εστιάζουν στο θυμό προς τους γονείς τους αντί στη δική τους συμπεριφορά. 
 Με την τιμωρία, τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται –που είναι και το ζητούμενο.
 Με την τιμωρία τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να έχουν έλεγχο του εαυτού τους. Μαθαίνουν ότι οι γονείς τους πρέπει να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους, γιατί τα ίδια δεν είναι ικανά να το κάνουν από μόνα τους. 
 Όταν τα παιδιά δέχονται συχνές τιμωρίες, μπορεί να γίνουν εχθρικά και επιθετικά καθώς μεγαλώνουν. Εστιάζουν στο θυμό που έχουν προς τους γονείς αντί να παραδειγματίζονται από το λάθος τους.
 Οι τιμωρίες που επιβάλλονται εξαιτίας του θυμού των γονέων, μπορεί να είναι υπερβολικές και επικριτικές προς το παιδί.

Πλεονεκτήματα πειθαρχίας:

 Κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στη σχέση τους με τους άλλους και προάγει την αυτοεκτίμησή τους. 
 Είναι ένας τρυφερός τρόπος να δείξετε στα παιδιά σας ότι θέλετε να είναι ασφαλή, να τα διδάξετε να κάνουν σωστές επιλογές για τον εαυτό τους και να πετύχουν ανεξαρτησία.
 Μέσω των αποτελεσματικών τεχνικών της, τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα άτομα.
 Ενισχύει τη θετική σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών.

*Φυσικές συνέπειες

Είναι το άμεσο φυσικό αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του παιδιού και τους δίνουν τη δυνατότητα να μάθουν από πρώτο χέρι για τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους π.χ. να νιώσει κρύο όταν αρνείται να φορέσει ένα πανωφόρι μια κρύα μέρα, μπορεί να είναι βοηθητικό για την εκπαίδευσή του.

*Λογικές συνέπειες

Οι λογικές συνέπειες είναι κι αυτές άμεσα συνδεδεμένες με την συμπεριφορά του παιδιού. Για παράδειγμα, αν το παιδί απομακρυνθεί απο την αυλή του σπιτιού, παρά τη συμφωνία σας, μια λογική συνέπεια θα ήταν να χάσει τα δικαιώματά του στις βόλτες ή το παιχνίδι εκτός σπιτιού για την υπόλοιπη μέρα, αφού θα το βοηθήσει να συνδέσει τα δυο γεγονότα. Αντίθετα, το να του απαγορέψετε να παρακολουθήσει τηλεόραση το βράδυ, δεν είναι μια λογική συνέπεια του να κάνει ποδήλατο έξω από την αυλή, γιατί δεν έχει άμεση σχέση μ’ αυτό. Οι λογικές συνέπειες βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους.

Για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι λογικές συνέπειες, θα ήταν καλό να εφαρμόζεται η συνέπεια αμέσως μετά την μη αποδεκτή συμπεριφορά. Επίσης, δώστε ξεκάθαρους χρόνους για το πόσο θα διαρκέσει το χάσιμο κάποιου δικαιώματος. Αν πείτε στο παιδί ότι χάνει το δικαίωμα να παρακολουθήσει τηλεόραση επ’ αόριστον, δεν θα έχει κίνητρο να το ξανακερδίσει. Συνήθως 24 ώρες είναι αποτελεσματικός χρόνος.

Maria Photiades