Θεραπεία ζεύγους: Σημαντικές παράμετροι

Η Ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι συνήθως μια διαδικασία μικρής διάρκειας, αφού διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 συνεδρίες. Εστιάζεται στα κύρια θέματα που το ζευγάρι θέλει να επιλύσει και δίνεται έμφαση στην αναγνώριση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του καθενός έτσι ώστε να επιτευχθεί  καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού. Η βελτίωση της επικοινωνίας περιλαμβάνει κυρίως την έκφραση των συναισθημάτων, και των καταπιεσμένων σκέψεων των συζύγων αλλά και προσαρμογή του ύφους και της συμπεριφοράς μας με αυτό του συντρόφου.


Τα προβλήματα των σχέσεων έχουν σαν αφετηρία κυρίως τις συγκρούσεις των αναγκών (σε ένα ποσοστό της τάξης του 90-95%), ενώ μια άλλη σημαντική πηγή σύγκρουσης είναι οι αξίες του ζεύγους. Ακόμα κι όταν πρόκειται για συγκρούσεις αξιών όμως, η ουσιαστική διαμάχη έπεται από την ανάγκη που εμείς έχουμε να σκέφτεται, ή να συμπεριφέρεται ο άλλος σύμφωνα με τις δικές μας αξίες. 

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πλείστοι άνθρωποι, είτε δεν μπορούν να καταλάβουν τις δικές τους ανάγκες είτε φοβούνται να τις εκφράσουν με αποτέλεσμα να τις εξωτερικεύουν μέσω

-       Της επιθετικότητας στον σύντροφο

-       Της άρνησης για συνεργασία

-       Των παραπόνων και υποδείξεων

-       Της απομόνωσης

 

Σημαντικά στοιχεία για αποτελεσματική επικοινωνία: 

-       Αφήστε τον άλλον να μιλήσει χωρίς να τον διακόψετε.

 

-       Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια και μη γυρίζετε το βλέμμα σας αλλού.

 

-       Αποφύγετε την κριτική και τις συμβουλές.

 

-       Κάντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πιο καθαρά τι νιώθει ο άλλος.

 

-       Επιβεβαιώστε ότι όλα όσα καταλάβατε από την συνομιλία σας είναι όντως αυτά που ήθελε να σας μεταφέρει.

 

 

Loukas Christodoulou