Διαταραχή πανικού: Τα συμπτώματα, τα αίτια, η θεραπεία

Εάν έχετε βιώσει ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου άγχους και φόβου, τότε είστε εξοικειωμένοι με την αίσθηση και την ιδέα της κρίσης πανικού. Η καρδιά σας χτυπά έντονα, δεν μπορείτε να αναπνεύσετε και ίσως να αισθάνεστε σαν να πεθαίνετε ή να τρελαίνεστε. Το θετικό είναι ότι οι κρίσεις πανικού  μπορούν να θεραπευτούν και όσο πιο σύντομα ζητήσεις βοήθεια τόσο το καλύτερο. Με τη σωστή θεραπεία και την αυτοβοήθεια, μπορείτε να μειώσετε ή να εξαλείψετε τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού, να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας και να πάρετε πίσω τον έλεγχο της ζωής σας.

 

Αν δεν τους δοθεί η απαραίτητη προσοχή όμως, τότε οι κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή πανικού, μια διαταραχή άγχους στην οποία έχετε τακτικά ξαφνικές κρίσεις πανικού ή φόβου. Σε ένα άτομο που υποφέρει με διαταραχή πανικού, συναισθήματα άγχους, στρες και πανικού συμβαίνουν τακτικά και ανά πάσα στιγμή, τις πλείστες φορές χωρίς προφανή λόγο.

 

Συμπερασματικά, η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί ελάχιστες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, συνήθως λόγω κάποιου έντονου γεγονότος. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, προκαλώντας στο άτομο φόβο και ανησυχίες πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού και όχι για μεμονωμένη κρίση πανικού.

 

Μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι τα εξής:

 

ü  Αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

ü  Εφίδρωση

ü  Τρέμουλα ή έντονος τρόμος

ü  Δύσπνοια, αίσθημα πλακώματος στο στήθος

ü  Αίσθημα πνιγμονής

ü  Πόνος ή δυσφορία στο στήθος

ü  Ναυτία

ü  Αίσθημα ζάλης, αστάθειας, τάση λιποθυμίας

ü  Φόβος απώλειας ελέγχου

ü  Φόβος θανάτου

ü  Ρίγος

ü  Παραισθησίες (μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα)

ü  Αποπραγματοποίηση ή Αποπροσωποποίησης (απομάκρυνση ή αποστασιοποίηση από τον εαυτό).

 

 

Τα αίτια των κρίσεων πανικού:

Τα ακριβή αίτια της διαταραχής πανικού δεν έχουν ολοκληρωτικά κατανοηθεί. Η διαταραχή πανικού μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των πληροφοριών. Έχει αναφερθεί επίσης και η γενετική προδιάθεση. Παιδιά των οποίων οι γονείς παρουσίαζαν διαταραχή πανικού, έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και αυτά την ίδια διαταραχή. Επιπλέον, Καταστάσεις υψηλής έντασης στρες (απώλειες, στρεσογόνα γεγονότα κτλ) μπορεί να είναι το έναυσμα για συμπτώματα διαταραχής πανικού. Με τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν επίσης συνδεθεί και το ψυχικό τραύμα στην παιδική ηλικία, ενώ, παρόλο που είναι σπάνιο, έχουν συνδεθεί με την διαταραχή πανικού και κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ή προβλήματα καρδιάς.

 

Θεραπεία:

Η κρίση πανικού είναι μια έκρηξη συσσωρευμένης πίεσης και στρες, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνιμα και αποτελεσματικά. Εφόσον το άτομο που υποφέρει αναζητήσει θεραπεία, έχει τη δυνατότητα να μάθει πώς να διαχειρίζεται το άγχος και τις εκδηλώσεις του, μέσα από την ψυχοθεραπεία και τη θεραπευτική παρέμβαση του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή.

 

 

Χρειάζεται να γνωρίζετε:

 

 

** Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν μεταξύ 5-20 λεπτά. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές και για κρίσεις μεγαλύτερης διάρκειας

 

** Κατά την διάρκεια της κρίσης πανικού:

 

-          Προσπάθησε να μην αλλάζεις θέση

-          Πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές

-          Επικεντρωθείτε σε απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας

-          Μην «παλεύετε» με την κρίση πανικού αφού θα επιφέρει περισσότερο άγχος

 

** Ο αριθμός των κρίσεων που θα τύχουν στο κάθε άτομο εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του. Κάποιοι μπορεί να έχουν 1-2 φορές τον μήνα και κάποιοι άλλοι 1-2 την βδομάδα.

 

**Παρόλο που οι κρίσεις πανικού είναι τρομακτικές, δεν είναι τόσο επικίνδυνες. Μια κρίση δεν θα σου προκαλέσει μόνιμη βλάβη και δεν θα έχει το τρομακτικό αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι θα έχει.

 

**Είναι υψηλότερα τα ποσοστά προσβολής στις γυναίκες

Loukas Christodoulou