Σχολική Άρνηση

Η σχολική άρνηση είναι μία φοβία η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους και διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παιδί.

 

Η νέα σχολική χρονιά είναι και επίσημα εδώ, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια μετάβαση για τους γονείς, τους δασκάλους αλλά κυρίως, για τα παιδιά. Είναι φυσιολογικό κάποια από τα παιδιά να δυσκολεύονται λίγο περισσότερο σε αυτή την μετάβαση – κλαψουρίζοντας καθημερινώς πριν και μετά το σχολείο. Για ένα μικρό κλάσμα παιδιών όμως, το πρόβλημα τυγχάνει να είναι βαθύτερο. Αυτά τα παιδιά αρνούνται να πάνε στο σχολείο ή παλεύουν τόσο σκληρά για να μην πάνε που κάθε πρωί το σπίτι μοιάζει με πεδίο μάχης. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «σχολική άρνηση», δεν είναι πρόβλημα συμπεριφοράς αλλά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που διαγιγνώσκονται κυρίως κατά την παιδική ηλικία, και ανήκει στην σφαίρα των αγχωδών διαταραχών.

 

Παρακάτω θα βρείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε περί του θέματος.

 

Τι είναι η σχολική άρνηση;

 

Αναφέρετε στον φόβο του παιδιού να πάει στο σχολείο και στην γενικότερη ανησυχία και άγχος που εκδηλώνει όταν χρειάζεται να απομακρυνθεί από το σπίτι και από τους γονείς του για να μεταβεί στο σχολικό περιβάλλον – χωρίς όμως να υπάρχει ένας προφανής λόγος. Ο όρος αυτός επίσης, περιγράφει τη δυσκολία του παιδιού να παραμείνει στο σχολείο για μία ολόκληρη ημέρα καθώς και τη γενικότερη δυσφορία που εκδηλώνει σχετικά με το σχολείο.

 

Η άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο συνήθως εκδηλώνεται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για το σχολείο το πρωί, με το παιδί να παρουσιάζει μία ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων, όπως εμετό, διάρροια, ναυτία, καθώς και έντονο θυμό, επιθετικότητα και κλάμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα συμπτώματα αυτά και οι συμπεριφορές, εκλείπουν σε περιόδους κατά τις οποίες το παιδί δεν πάει σχολείο, όπως τα σαββατοκύριακα ή τις διακοπές.

 

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την φυσιολογική αποφυγή του σχολείου από την σχολική άρνηση. Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η διάρκεια της αποφυγής, η ένταση της αγωνίας που συσχετίζεται με το σχολείο, όπως επίσης και το πόσο αυτή η αντίσταση παρεμβαίνει στη ζωή του παιδιού αλλά και της οικογένειας του.

 

Πού μπορεί να οφείλεται;

 

Η σχολική άρνηση είναι μία φοβία η οποία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους και διαφορετικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παιδί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

 

·      Υπερπροστατευτικότητα των γονιών.

·      Προβλήματα με τον δάσκαλο.

·      Μαθησιακά προβλήματα που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα του παιδιού.

·      Αγωνία που σχετίζεται με το ότι είναι μακριά από το σπίτι (διαζύγιο ή ασθένεια στην οικογένεια).

·      Σχολικός εκφοβισμός.

  • Συγκρουσιακό οικογενειακό περιβάλλον.

  • Ζήλια λόγω νέου μωρού.

  • Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

 

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς στην περίπτωση της σχολικής άρνησης;

 

Καλό είναι οι γονείς να προσεγγίζουν το παιδί με κατανόηση και να προσπαθήσουν να συζητήσουν τι είναι αυτό που απασχολεί το παιδί. Η αυστηρή στάση των γονέων και η πίεση προς το παιδί είναι απαραίτητο να αποφευχθούν, γιατί με αυτές τις συμπεριφορές το παιδί θα νιώσει ότι δεν το καταλαβαίνουν και η ανησυχία του είναι πιθανόν να ενταθεί.

Εάν η άρνηση του παιδιού επιμένει και οι γονείς νιώθουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν καλό είναι να αναζητήσουν την υποστήριξη ενός ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος θα βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα για το σχολείο ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τους γονείς για το πώς να το χειριστούν.