Πώς αντιδρούν τα παιδιά σε περιόδους κρίσης

 

Κατά την διάρκεια της ζωής μας, αρκετές είναι οι φορές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση. Είναι δεδομένο ότι μια περίοδος κρίσης μπορεί να επιφέρει ένα εύρος αντιδράσεων, ανάλογα και με το άτομο το οποίο καλείτε να την περάσει, μπορεί όμως  να επιφέρει και διαφορετικές αντιδράσεις, ακόμη και στο ίδιο το άτομο. Δεδομένο είναι επίσης ότι αλλιώς αντιδράει ένα άτομο την πρώτη φορά που αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο γεγονός και διαφορετικά τις επόμενες, ειδικά αν συμβεί το ίδιο αρνητικό γεγονός.

Η περίοδος κρίσης σε ένα ενήλικα είναι ευδιάκριτη αφού λίγο ή πολύ μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι κρύβεται πίσω από την ξαφνική αλλαγή στην συμπεριφορά του. Ο έντονος φόβος, η ανησυχία, το άγχος, η αποδιοργάνωση, η πίεση, η στεναχώρια, η επιθετικότητα κάποιες φορές (κυρίως σε οικεία άτομα) και το αίσθημα της ανικανότητας, από κάπου προέρχονται. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των παιδιών σε μια περίοδο κρίσης είναι πολλές φορές αρκετά διαφορετικές και σίγουρα λιγότερο ευδιάκριτες.

Πώς αντιδρούν συνήθως παιδιά προσχολικής ηλικίας!

 Λόγω κάποιας δυσκολίας στον λόγο, συνήθως τα χαρακτηριστικά κρίσεων σε αυτό το στάδιο είναι σωματικά. Ένα  κύριο χαρακτηριστικό των παιδιών προσχολικής ηλικίας τα οποία περνούν μια κρίση, είναι η υιοθέτηση συμπεριφορών από προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, με ταυτόχρονη ίσως απώλεια των χαρακτηριστικών του σταδίου στο οποίο βρίσκονται. Είναι δηλαδή πιθανόν να επανέλθει η ενούρηση κατά την διάρκεια του ύπνου, ο έντονος φόβος του σκοταδιού, το πιπίλισμα του δαχτύλου κτλ. Οι αντιδράσεις τους σε γενικές γραμμές μπορεί και να μην παραπέμπουν καθαρά στο γεγονός της κρίσης. Επιπλέον, τα παιδία αυτά πιθανόν να εμφανίσουν έντονη νευρικότητα, ανυπακοή ενώ συχνά προσκολλιούνται πολύ έντονα με τους γονείς τους. Μερικά παιδιά υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσουν τικς ή τραυλισμό.

Πως αντιδρούν παιδιά Σχολικής Ηλικίας!

Μεγαλώνοντας, οι διαφορές στον τρόπο αντίδρασης σε μια περίοδο κρίσης είναι σημαντικές. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα παιδιά ανταγωνίζονται αδέρφια και συμμαθητές με κύριο σκοπό τους την πλήρη προσοχή των γονέων και δασκάλων. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα απόσυρσης από  τις κοινωνικές δραστηριότητες και επαφές με άλλα άτομα (οικογένεια και φίλους). Τα παιδιά αυτής της ηλικίας που βιώνουν κρίση μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους, προβλήματα στην όραση ή την ακοή, επίμονη φαγούρα και κνησμό αλλά και για διαταραχές στον ύπνο. Τα συναισθήματά τους δηλαδή, εκδηλώνονται μέσω σωματικών συμπτωμάτων. Τέλος, πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν μειωμένο ενδιαφέρον σε αγαπημένες δραστηριότητες και μειωμένη συγκέντρωση, γεγονός που δυστυχώς θα επιφέρει και μειωμένη σχολική επίδοση.

Πώς αντιδρούν οι Έφηβοι!

 Οι έφηβοι είναι πλέον σε μια φάση όπου μπορούν άμεσα να μιλήσουν, να περιγράψουν και να εκφράσουν ξεκάθαρα τα συναισθήματα τους σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι αντιδράσεις τους είναι πολύ παρόμοιες αρκετές φορές, με τις αντιδράσεις που παρατηρούμε σε ενήλικες. Τις πλείστες των περιπτώσεων, γίνονται πολύ ανταγωνιστικοί με μικρότερα αδέρφια τους, θέλοντας να κεντρίσουν την προσοχή και των δύο γονέων στους ίδιους. Επιπλέον, πολλές φορές αδυνατούν να ολοκληρώσουν δραστηριότητες που στο παρελθόν ολοκλήρωναν με επιτυχία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το σχολείο. Δύναται να παρουσιάσουν  σχολική φοβία  ενώ πιθανόν να εκδηλώσουν πρώιμες μορφές λόγου και συμπεριφοράς. Όπως και στις αντιδράσεις των παιδιών σχολικής ηλικίας, και οι έφηβοι πολύ πιθανόν να χάσουν το ενδιαφέρον για κοινωνικοποίηση και αγαπημένες δραστηριότητες. Τέλος, μπορεί να εκδηλώσουν επιθετική ή ακόμη και αυτό τραυματική συμπεριφορά και να δημιουργήσουν πολλές φαντασιώσεις εκδίκησης.

Loukas Christodoulou